Galdhøpiggen (2469 m) via Svellnose (2272 m) og Keilhaus Topp (2355 m).

Toppen blev "gået" i forbindelse med familiens første besøg i Jotunheimen. Jotunheimens vrimmel af tinder var på daværende tidspunkt helt ukendt land for mig, og de første tindetures intense oplevelse af landskab, fysisk anstrengelse, vejr etc. var helt speciel ...

Obs.: Turen blev gået i 1979 og er forsøgt memoreret i 2019, så rigtig mange detaljer mangler. Billederne er scannet ind efter gamle papir-billeder, hvilket selvfølgelig kan ses på farver , grynethed, manglende skarphed m.v.


Klik på billedet for at forstørre

Dagen i forvejen var jeg oppe på Glittertind, og på hjemturen fristede Galdhøpiggen, som her ses 13 km ude mod vest, uimodståeligt. Men inden stormløbet mod Piggen kunne begynde, måtte vi (familien og jeg) først ha' flyttet vores lejr fra Skautflya til Visdalen. Det blev gjort samme eftermiddag.

Klik på billedet for at forstørre

Det er tidlig morgen, og jeg er forbavsende hurtigt nået op lige under toppen (2 timer og 3 kvarter fra Visdalen til toppen, siger de gamle noter). Her kikker jeg ud over Svellnosbreen med Midtre og Østre Tverråtind på den anden side - og med Styggehø i baggrunden.

Midt mellem Styggehø og Midtre
Tverråtind skimtes sidste punkt i rækken af stednavne med ordet Vis-/Visa, nemlig Visbretind.






Klik på billedet for at forstørre

Skyerne er netop ved at blæse af toppen, så man kan øjne hytten med den noget specielle arkitektur. I forgrunden afslører øverste del af Piggbreen, at der kan være sprækker under snebroerne - så jeg gik i en pæn bue venstre om det meste af bræen.


Klik på billedet for at forstørre

På Norges højeste faste punkt, lige bag top-hytten, er der opstillet en retningsskive, så uindviede kan spotte de omkringliggende tinder.

 

 


Klik på billedet for at forstørre

Samme sted med udsigt til hytten, Keilhaus Top, Svellnose (bagved) og dennes udløber ned mod Svellnosbreens bræfald (midt i billedet). Der var ingen på toppen denne tidlige formiddag, og på nedturen mødte jeg kun ét par, der var for opadgående.


Klik på billedet for at forstørre

Udsigt over øverste del af Styggebreen, taget med vidvinkel - derfor det "udtværede" landskab. I baggrunden til venstre ses den runde Galdhø, og uden for billedet helt til venstre ligger "Porten" mellem Galdhøpiggen og Vesle Galdhøpiggen.



Klik på billedet for at forstørre

Udsigt over øverste del af Storgjuvbreen - igen taget med vidvinkel. Helt til venstre ses Storgjuvtind, og den dominerende tinde lidt længere til højre er Skardstind (2373 m) med Nåla ("nålen") til venstre på den korte ryg.


Klik på billedet for at forstørre

Nedgang over Piggbreen. Med lidt god vilje kan man lige ane et par spidser af taget på top-hytten til venstre for mig. De gamle noter fortæller, at nedturen tog halvanden time.


Klik på billedet for at forstørre

Sluttelig et par oversigts-billeder af Galdhøpiggen, taget på afstand ved nogle senere lejligheder. Her ses Galdhøpiggen hæve sig op nover Svellnosbreen. Ude til venstre ses Store og Midtre Tverråtind, og lige til højre herfor ses Skardstind med Nåla.
Billedet er taget ovenfor Djævlebreen i forbindelse med en tur på Store Memurutind.

Klik på billedet for at forstørre

Her ses Galdhøpiggen fra syd (fra Store Tverråtind). Lige til venstre for Piggen ses Vesle Galdhøpiggen, og åbningen mellem de to tinder (Porten) forbinder Styggebreen med Storgjuvbreen.