Ny Åkrogen.
Kyst & vind. Den del af stranden, det vil være naturligt at starte fra ved Ny Åkrogen, er de små 200 meter fra lige nord for badebroen til ud for bebyggelsen ved Rylevej. Retningen af kystlinien (med en del små høfter) går syd-sydvest til nord-nordøst, men man skal i bedste fald kun sejle 200 meters mod sydøst, før man kan få forholdsvis ”ren vind" fra en sydvestlig til vestlig retning.
Bundforhold. Dette er kun gætværk: Det er mit indtryk, at dybdekurverne (for 0,5 – 1 m) ikke følger kystlinien - men i stedet går nord-syd. Det vil altså sige, at oppe omkring badebroen bliver det hurtigst dybt, mens der er lavt ret langt ud nede omkring Vejlby Hage (der næsten har karakter af et stenrev). Et godt stykke ude i vandet – sydøst for badebroen – er der en mega-stor sten, som ved lavvande af og til stikker op af vandet; selvom monster-stenen er meget dominerende, er jeg ikke ganske sikker på, at det er den eneste store sten i området!
Udsejling. At sejle fra land på stort udstyr byder først og fremmest på det problem, at stedet egner sig dårligt til at krydse ud – det vil altså sige i pålandsvind (østlige vindretninger). Skærer man op mod nord, skal man fri af badebro og den (de?) store sten, og krydser man syd-over, kommer man hen over stenrevet (og andre store sten?). Selvom finner på slalom- og bølgeboards jo ikke stikker nær så dybt, vil det sandsynligvis være endnu mere besværligt (skræmmende?) at lægge fra land med en frisk østlig vind. Både fordi man ikke kan tage så meget højde – og fordi bølger og brænding nok vil camouflere nogle af forhindringerne. Nogle få gange om året, når vinden hyler fra syd og syd-sydøst, vil man fra Ny Åkrogen (som fra det gamle spot) kunne fræse direkte ud i de store rullere, der bygges op helt nede fra Tunø og Samsø.
Andet. Ud for det planlagte klubhus er der en badebro, der om sommeren er udgangspunkt for mange badende. At broen vel går ca. 35 meter ud i vandet er én ting - værre er nok de mange badegæster, der risikerer en hård medfart i mødet med en windsurfer.
Begynder-spot. Med tanke på bundforholdene (sten/rev) og badende virker Ny Åkrogen ret uegnet som et sted for begyndere.
|
Marinaen nø.
Kyst & vind. Den anvendelige del af kystlinien starter ved Marinaens nordlige mole og går et par hundrede meter nordpå. På dette stykke er kysten sikret med et forholdsvis smalt bælte af halvstore sten, som det i givet fald nok vil være nødvendigt at gøre noget ved (f. eks. at overdække med sand/grus). Bortset fra stensætningen går det plane grærareal helt ned til strandkanten. Kystlinien går syd-sydøst til nord-nordvest på de sydligste hundrede meter, og nord for det lille knæk går kystlinien syd-sydvest til nord-nordøst. Da Marinaens moler fortsætter noget ud mod sydøst i forhold til stranden, vil man kun kunne få helt ren vind fra en sydøstlig til en nordøstlig retning. Dog må man formode, at sydlig vind ikke vil være alt for turbulent på stedet, da Marinaens stensætninger vel ikke rager mere end et par meter op(?). Hvis man vil ud i den (forholdsvis) rene sydvestlige til vestlige vind syd for Vejlby Hage, må man rejse ca. 1,5 km længere sydpå – og skal altså passere det vinddøde område øst for Marinaen. Til gengæld er der så ikke så langt op til den forholdsvis stabile nordvesten vind, der slipper ud ved lavningerne omkring Skæring Skole – og i forhold til at sejle ud fra Åkrogen slipper man så for det ”vind-døde” område ud for Marinaen.
Bundforhold. Igen bli’r det rent gætværk: Det er mit indtryk, at holder man sig forholdsvis nær molen hen mod Marinans nordligste udsejling, bliver det forholdsvis hurtigt dybt. Jo længere nordpå, man går ud, jo lavere bliver det – og oppe mod Tålfor Strand går bankerne langt ud. Bunden består vistnok mest af sand, iblandet enkelte halvstore sten(?).
Udsejling. I østlige vindretninger er det som ved Ny Åkrogen nødvendigt at krydse ud på til åbent farvand. Sandsynligvis vil en udsejling i pålandsvind være forholdsvis tryg, da både molerne (mod syd) og bankerne (mod nord) skulle være til at få øje på. Og alt andet lige vil det være mindre ubehageligt at trække finnen henover sandbund(?) end at ramle på stenrev/store sten. På småt udstyr i frisk sydlig vind vil man ikke som ved Ny Åkrogen kunne starte med vind i sejlet tæt under land, da molerne sandsynligvis gi’r nogen læ. Specielt med bølgeudstyr vil det da måske lønne sig at trække udstyret ud på bankerne mod nordøst, hvorfra man sandsynligvis vil kunne sejle direkte ud i de store nordgående bølger.
Andet. Det er af og til sket for windsurfere, at de er blevet fanget af ikke-afmærkede flyde-garn ud for Tålfor Strand. I givet fald skal der naturligvis bringes skik på det! Af andre aktiviteter i området kan det nævnes, at ca. 100 meter sydøst for spottet ligger udsejlingen for joller, følgebåde og fiskefartøjer(?). Og så ligger der en lille badebro et par hundrede meter længere mod nord, hvorfra forholdsvis få dypper sig i vandet.
Begynder-spot. Området er sandsynligvis nærmest ideelt som begynder-spot. På luftfoto (og lidt efter hukommelsen) fremgår det, at der er en "pool" omkring 150 meter ud med sandbund (og lidt sten?), hvor man både kan bunde og sejle. Og yderligere er der masser af plads på græsarealet til tilrigning, instruktion etc. …
Kort sammenligning.
Vind. Ny Åkrogen ligger generelt mere udsat for vind og bølger, og der er ikke langt ud til en forholdsvis ren sydvestlig til vestlig vind. Det er der fra Marinaen – der så til gengæld ligger lidt bedre til, hvis vinden går over i det (sjældnere) nordvestlige og nordlige hjørne. Med stort udstyr er der nok ikke den store vindmæssige forskel på de to spots, men jo mindre udstyret bliver, jo forholdsvis bedre vil det være at starte fra Ny Åkrogen. Hvis man f. eks. vil ud i en ikke alt for turbolent sydvestlig til vestlig vind med slalom eller freestyle udstyr (og ikke gider tage til Ebeltoft!), skal man ikke ”vakle” så langt fra Ny Åkrogen som fra Marinaen nø. Med bølgeudstyr i en vind fra syd og sydøst må det også være lettere at starte fra Ny Åkrogen end fra Marinaen nø.
Bund. Bundforholdene ved Marinaen nø må anses for at være tryggere end ved Ny Åkrogen. Den ”uberegnelige” forekomst af store sten og stenrevet mod syd vil kunne gøre en start fra Ny Åkrogen til lidt af en (dyr) udfordring – specielt i pålandsvind; det gælder sandsynligvis både stort og småt udstyr. Og hvis vi taler om begyndere og surfskole, må bundenforholdene ved Marinaen nø være klart at foretrække.
Andet. Ved Ny Åkrogen er der en meget brugt badebro med tilhørende badegæster – og ved Marinaen nø er man forholdsvis tæt på trafikken fra jolle-havnen. Vurdér selv, hvad der vil være mest generende/risikabelt.
Summasummarum. For øvede windsurfere taler vind-og bølgeforholdene til gunst for Ny Åkrogen, mens bundforholdene taler til fordel for Marinaen nø. For begyndere og uøvede windsurfere vil alt (roligere vind- og bølgeforhold og tryggere bundforhold) tale til fordel for Marinaen nø.
|