På vandet.  

På den ene side er den ultimative vind under vinter-windsurfing en stabil pålandsvind, så man kan hænge sig fortrøstningsfuld i trapez-krogen uden at skulle korrigere for meget med hænderne. På den anden side er det jo også lettere at hænge sig i trapez-krogen på fladt vand, og det jo de fleste steder ensbetydende med stødende fralandsvind. Måske er modsætningen én af årsagerne til, at mange vinter-windsurfere foretrækker lavvandede områder, hvor den stabile pålandsvind ikke kan opbygge for stor søgang?

 

Uanset hvor hurtigt kulden erobrer fingrene, efter at man har lagt fra land, er det meget vigtigt at vende tilbage til stranden efter få minutter for at motionere varme i hænderne. Jeg skal ikke kunne sige hvorfor, det er sådan, men erfaringen taler sig klare sprog: Ta'r du ind til stranden for at banke varme i hænderne efter ganske kort tid – også selv om du ikke fryser dem – så kan du oftest sejle resten af seancen uden at bekymre dig om frosne fingre.

 

"Kuskeslag" var den måde, gamle dages mælkekuske, ølkuske m.v. bankede varme i hænderne på – og selvom vi jo har udskiftet tømmerne med bomme, er kuskeslag stadig en fantastisk øvelse for folk, der sidder/står forholdsvis ubevægeligt på deres boards med løftede arme.

 

Ude på vandet er der jo næsten altid én hånd, der ikke arbejder så meget som den anden, og med lidt øvelse kan man sagtens lære sig at lade den aflastede hånd falde ned mod lårbasserne, hvor nogle klask kan vække fingrene til live igen.

Andre teknikker til at holde fingrene varme er ...

  • at danne en krog med fingrene – uden at klemme sammen om bommen så blodet forsvinder

  • at lade fingrene "pulsere" på bommen (altså skiftevis klemme og slække grebet), så blodet næsten kan pumpes tilbage i hænderne

 

Når du ta'r ind til stranden for at lave nogle opvarmningsøvelser, så lad være med at falde til fristelsen til at stå og hyggesnakke med andre windsurfere/strandsurfere. Når først kulden får sneget sig ind på kroppen, er det næsten umuligt at holde varmen i hænderne, fødderne (og andre ekstremiteter!). Hvis du absolut vil stå og kloge dig, så træk i det mindste en gang vindtæt tøj uden på surf-klunset.