Grej og trim.  

Trimmet er nøglen til en harmonisk og afslappet sejlads, hvor man ikke klemmer blodet ud af hænder og fødder i forsøget på få at bræt og rig til at makke ret. Trapezlinerne må være indstillet præcist, så du kan hænge i krogen, uden at den ene hånd hele tiden er på overarbejde.

 

I tilfælde af, at vinden varierer så meget, at trykpunktet vandrer i sejlet, er det en behagelighed med udhalstrim. Mange mener, at udhalstrim er forbeholdt de store formula sejl, men det passer ikke! Så snart man bli'r udsat for stødende vind, er det befriende at kunne trimme trykpunktet på slalom- eller bølgesejlet ind på vandet og at give sejlet mere eller mindre power.

 

Modsat hvad man måske skulle tro, er det bedre at gå ud med en rigelig stor rig end det modsatte. Det kan måske koste lidt anstrengelse og kolde fingre at skulle gribe hårdt om bommen – men det er for intet at regne mod, hvad krop og fingre bli'r udsat for, hvis man har under-rigget. I stedet for bare at kunne læne sig afslappet tilbage i trapezen og lade krogen tage trækket, må man med en for lille rig lade arme og hænder tage en alt for stor del af slæbet – og så taler vi endda ikke om, når man går ud af planing og/eller når man står i vand til  knæene!

Næsten samme forhold gør sig gældende med finnen. En for lille finne gi'r et dårligt trim, hvor du skal arbejde alt for meget med bom og bræt, og selvom en rigelig stor finne jo kan give kontrol-problemer, er det trods alt bedre end at "trykke brættet væk".

 

Selvom det jo helst skulle undgås, hænder det for selv den bedste, at riggen skal snorstartes. Imidlertid er hverken kolde, kraftesløse fingre eller behandskede hænder særlig gode venner med ophalslinens forholdves små kunder, der under sommerforhold ellers er fuldt tilstrækkelige til at kunne trække sejlet op. Derfor forsyner kloge vinter-windsurfere ophalslinen med, hvad der svarer til ekstra store og tykke knuder, som giver et fast og uanstrengt greb.

Som en ekstra sikkerhed kan man evt. købe noget, der hedder "Easy-Uphaul" – eller man kan måske lure systemet af og lave sin egen kopi?

Knuder af små stykker snor, vævet ind i ophalslinens eksisterende knuder, gi'r bedre greb for kolde fingre og vinterhandsker.

Der skal vist ikke megen fingersnilde til at lave noget tilsvarende ....